Σε ιδιώτες δέκα μονάδες της ΔΕΗ

Σε ιδιώτες δέκα μονάδες της ΔΕΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» : Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πωλητήριο σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση σε περίπου δέκα μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, ακολουθώντας το ιταλικό μοντέλο, κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών αλλά και των Βρυξελλών που ζητούν επιτακτικά πλέον να ανοίξει και στην πράξη η θεωρητικά μόνο απελευθερωμένη από το 2001 ελληνική αγορά.

Το σενάριο που συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο και αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, πιθανώς την άλλη εβδομάδα, μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία στις αρχές του 2000, όταν πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγικής δυναμικότητας της Εnel (ιταλικής ΔΕΗ), για να ανοίξει στην ουσία η ενεργειακή αγορά της γείτονος.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται η πώληση, μέσω δύο διαγωνισμών, 5-6 μονάδων λιγνίτη (1.500-2.000 από τα συνολικά 5.300 ΜW της σημερινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ) και 4-5 υδροηλεκτρικών σταθμών (1.000 ΜW), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν το πακέτο περιλαμβάνει και ορυχεία.

Χωρίς την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής «φθηνής» ενέργειας, και για όσο καιρό η ΔΕΗ θα συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο σε αυτές τις τεχνολογίες, όπως τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά, θα μπορεί να συντηρεί χαμηλά τα κόστη της, ακόμη και να χειραγωγεί την αγορά, είναι το μήνυμα που μετέφερε η «τρόικα» στην ελληνική κυβέρνηση. Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι προ ημερών κατατέθηκε στη ΡΑΕ, με κοινοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κομισιόν, σχετική καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Διαχειριστής του Συστήματος, δηλαδή ο ΔΕΣΜΗΕ (κατά 49% ελέγχεται από τη ΔΕΗ και κατά 51% από το Δημόσιο), δήλωνε καθ΄ όλο το 2009 ότι λειτουργούσαν και παρήγαγαν «φθηνή» υδροηλεκτρική ενέργεια πολύ περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ απ΄ ό,τι στην πραγματικότητα. Εμφάνιζε, δηλαδή, «φουσκωμένη» την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, προκειμένου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού να διατηρείται χαμηλά, προς όφελος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

«Δεν ενδιαφέρονται για στρατηγικό επενδυτή»
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζε αδιανόητο για τη ΔΕΗ- πώληση μονάδων της σε ιδιώτες- τώρα φαίνεται να ωριμάζει ως ιδέα σε ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με εν δυνάμει επενδυτές για να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον τους. Συζητήσεις έχουν γίνει ανάμεσα στους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τους επικεφαλής της ιταλικής Εdison (το 50% της οποίας ελέγχεται από τη γαλλική ΕDF), τον συνέταιρό τους στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (δραστηριοποιούνται μέσω της Εlpedison), τον επίσης γαλλικό όμιλο Gaz De France Suez, κ.ά.

Βέβαια, διαγωνισμοί τέτοιου είδους θέλουν χρόνο για να ετοιμαστούν, το προς πώληση πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιγνιτωρυχεία, και σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να μην ωφεληθούν μόνον οι ξένοι επενδυτές αγοράζοντας πάγια σε χαμηλές τιμές, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πώς εξυγιάνθηκε η Εnel στην Ιταλία
Το μοντέλο που συζητούν όλο και πιο έντονα κυβερνητικά στελέχη είναι το ιταλικό. Μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η Εnel αποκόμισε σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Επίσης, η Εnel με τα κεφάλαια που αποκόμισε πραγματοποίησε επενδύσεις σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ρωσία.

Το σενάριο που αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, πιθανώς την άλλη εβδομάδα, μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία στις αρχές του 2000

Advertisements

3 Σχόλια to “Σε ιδιώτες δέκα μονάδες της ΔΕΗ”

 1. Αγαπητέ-ή μου σε ευχαριστώ για την απάντηση .

  Το μονόδρομο των ιδιωτικοποιήσεων ,τον έφερε η κακοδιαχείριση , κάθε Δημόσιας περιουσίας . Ότι ανήκει στο Δημόσιο, βολεύει τους ημέτερους.
  Το κακό ήταν ότι , ξεπουλώντας το 49% όπως σωστά γράφετε και εισπράττοντας τα δισεκατομμύρια , πάλι με την κακή διαχείρισή του κρατικού μηχανισμού ,δεν έγινε σωστή χρήση των χρημάτων. Πιστεύω δε ότι εάν δεν είχε πουληθεί και το εν λόγο ποσοστό , δεν θα είχε τα ανωτέρω κέρδη που αναφέρετε . Αυτό το κράτος ψηφίζουμε αυτό έχουμε . Και τούτο διότι αντί να ψηφίσουμε αυτοδημιούργητες προσωπικότητες με ιδέες και οράματα , προτιμάμαι κομματικούς μηχανισμούς του εύκολου κέρδους . Επιτήδειους να μας χτυπάνε στην πλάτη ,να μας διορίσουν να μας μεταθέσουν να μας προάγουν να μας προτείνουν για τοπάρχες κ.λ.π.

 2. Δυστυχώς , η απόφασης των ιδιωτικοποιήσεων είναι μονόδρομος
  και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  Καιρός για αλλαγή σελίδας της Κυβέρνησης

  • seenerga Says:

   Αυτοί οι «μονόδρομοι» είναι που κατάντησαν τη χώρα σ’ αυτό το χάλι που βρίσκεται σήμερα!
   Το 2001 μετοχοποιήθηκε κατά 49% γιατί όπως έλεγαν τότε ήταν «μονόδρομος». Το δημόσιο εισέπραξε για να ξεπουλήσει τη μισή επιχείρηση, λίγο λιγότερο από 2 δις € όσα ακριβώς ήταν τα κέρδη της ΔΕΗ σε μια χρονιά,!
   Τώρα για να πουληθεί η υπόλοιπη μισή αποτιμάται γύρω στα 2 δις €. Τα κέρδη της ΔΕΗ μόνο το 2009 ήταν 1,1 δις €!
   Άραγε γιατί είναι μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία του Ελληνικού λαού «έναντι πινακίου φακής» γεμίζοντας τις τσέπες των ντόπιων και ξένων αεριτζήδων;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: